Via Ferrata

Cortina d' Ampezzo – A Dolomitok királynője

Cortina d' Ampezzo - A Dolomitok királynője

Az elnevezés nem véletlen, a város a legszebb hegyek között fekszik, Olaszország leghíresebb síterületének központja, 1956-ban itt rendezék téli olimpiai játékokat. De nem csak a síelőknek paradicsom, Cortina mindenki számára kínál valamit, lesikló, és sífutópályái mellett számos lehetőséges nyújt a via ferrata-ra vágyóknak is.

A Strobel Ferrata – Ezen a falon visz…

A Strobel Ferrata - Ezen a falon visz...

Először egy nagyobb morénán kell felkapaszkodnunk a képen középen található párkány végéig, ahonnan indul a vasalt út. Sok helyen nincs biztosítás a meredekebb részeken, a végén néhány létrás rész is akad, fentről természetesen eszméletlen a kilátás, rálátni körben a környező hegyekre. Lefelé a túloldalt egy kuloárban tudunk leereszkedni. De inkább olvassátok el Sombardier leírását, az sokkal pontosabb! ;)

Pascal Sombardier – Dolomitok, nem csak hegymászóknak

A hegymászók körében legendásnak számító könyv megjelent magyar kiadásban is a fenti címmel. Nagyon jó Via Ferrata útleírásokat tartalmaz, mindenképpen beszerzendő a Dolomitokba Via Ferrata-zni indulók számára!

Idézet a könyv bevezetőjéből, egyben rövid definiciója a via ferrata-nak:
“A via ferrata hegyekben, sziklákon vezető kiépített utakat jelent, melyek többször meredek hegyoldalak kitett párkányain, szinte függőleges sziklafalain és éles gerincein haladnak. Alattuk sokszor szédítő mélység, fölöttük sziklafal tornyosul. Az előrejutás mesterséges fogásokkal, létrákkal, hidakkal segítik, biztonságukat az utak mellett végighúzódó drótkötelek garantálják. A könyvben bemutatott útvonalak többségének minden túrázó bátran nekivághat, a második részben leírt via ferraták teljesítése viszont már alapfokú hegymászó tapasztalatot igényel.”

Kilátás a Strobel Ferrata-ról

Kilátás a Strobel Ferrata-ról

Via Ferrata a Dolomitokban

Via Ferrata a Dolomitokban
A Dolomitok számtalan Via Ferrata-val hívogatja a bátor hegymászókat, rengeteg vasalt utat találhatunk itt, többek között Cortina d’ Ampezzo-ból is indul jónéhány. Ezek egyike Michelli Albino Strobel hegyi vezetőről elnevezett Strobel Ferrata, valamivel északra Cortinától indul az SS51-es főút mellől, kezdőknek nem ajánlott.